Για μαθητές Γ’ Δημοτικού-Α’ Γυμνασίου. (2015-2018)
Παρουσιάζεται διαδραστικά η ιστορία της γραφής και του βιβλίου, από τις πήλινες πινακίδες της Προϊστορίας στις σύγχρονες πινακίδες tablets.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε προβολή της χρονογραμμής της ιστορίας της γραφής, έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν ευχάριστα στο χρόνο και στους τόπους/πολιτισμούς, όπου πρωτοχρησιμοποιήθηκαν τα είδη και τα υλικά γραφής. Παράλληλα, και με βιωματικό τρόπο, μέσω των αντικειμένων που διαθέτει το Εργαστήριο Συντήρησης της Ιστορικής μας Βιβλιοθήκης, γνώρισαν πτυχές από τις απαρχές του βιβλίου (χειρόγραφου και έντυπου) και τέλος ήρθαν σε επαφή με τις σύγχρονες πινακίδες tablets που διαθέτει η βιβλιοθήκη μας.
Ένα ενδιαφέρον εργαστήριο, στα πλαίσια του προγράμματος, έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη γλώσσα των Μυκηναίων και της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής Γραφής Β’ ως μικροί Michael Ventris και John Chadwick.
Επιπλέον, για τους σκοπούς αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος οργανώθηκε, στον ισόγειο χώρο της βιβλιοθήκης μας, προθήκη-μουσείο, όπου εκτίθενται, σε χρονική σειρά, τα υλικά γραφής από την Προϊστορία (σφηνοειδής γραφή) έως τα σύγχρονα tablets. Με εκμαγεία, αποδίδονται οι πήλινες πινακίδες από τη σφηνοειδή και ιερογλυφική γραφή έως τη Γραμμική Α’ (Δίσκος της Φαιστού) και Γραμμική Β’ .